Jak robić domowe kiszonki? Ogórki, kapusta, jabłka…

Zdrowa żywność Wolin

Zachodniopomorskie

Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich byłaby polska kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie wyłącznie dlatego, że dostane w momencie warzywa można ukisić i dzięki temu kosztować je przez pełny rok. To jeszcze pyszny, złoty w swoim sposobie gust i dużo dobrych właściwości prozdrowotnych!

Zdrowa żywność Lipiany

Co takiego wielkiego istnieje w kiszonkach?

zdrowa żywność
zdrowa żywność

Kiedy jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. To one rozkładają cukry w wynikach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyjmowane przez system. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który mówi za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z zmianie stymulują układ immunologiczny, a nie tylko. Jeszcze dobrze słychać ogłoszeń o połączeniu jelit z mózgiem, co daje, że całe bakterie w jelitach mają także pomysł na polskie zdrowie psychiczne! Nie o więc lekceważyć tej szczególnej mikroflory, i nawet trzeba ją zachować pod uwagę, przygotowując posiłki.

Zobacz również pożyczka pożyczkomat

Co wysoce, kiszonki zawierają sporo witaminy C niż warzywa w organizacji surowej. A zatem prawdziwy przeciwutleniacz, który służy przedłużeniu młodości natomiast w zespole zdrowiu.

Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – postać z nich funkcjonowań chyba szybko wiesz, ale czy obiły Ciż się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ten słowiański rarytas również odkryjesz w ostatnim artykule. Czyli do wykonania!
Kiszona kapusta

Bierzesz kapustę i leczysz zewnętrzne liście oraz głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz przyczynić poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu minutach możesz teraz ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To doskonale. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest pogrążone w bliskich sokach. Inaczej będzie traktować dojazd do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.

Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go zaś znowu ubij kapustę. Zabieg tenże będziesz wydawać nawet do 2 tygodni, do punktu, aż zejdzie gaz. A więc będzie oznaczało, że kapusta kiszona istnieje szybko gotowa. Na wynik umieść ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki

Umyte ogórki zlokalizuj w słoikach, koniecznie ciasno, u siebie. Do jakiegoś słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra przegotowanej wody i łyżkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na poszczególny słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i natychmiast go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zagłębione w pełnie. Miej je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do szarego i chłodnego miejsca, np. piwnicy. Po kilku dniach będziesz posiadać ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w pełnie.
Kiszone jabłka

Polska słynie z jabłek, dlaczego więc oraz ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie grupy, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kubku z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dołącz do słoika wraz z kilkoma łyżkami wyciągu z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak żeby w sum zanurzyły się w zalewie. Słoik zamknij na klamrę. Kiś tak przez tydzień w ciepłym pomieszczeniu. Oraz toż by istniałoby na końcu! Smacznego!
Sklep z Własnymi produktami
Artykuł został opracowany przez polskie sklepy oferujący Nasze produkty z dostawą do apartamentu w Niemczech.

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments